Sparris

Det börjar bli tid att njuta av årets första sparris och  man blir sugen på att odla egen. Det är en viss känsla att skära de första skotten och lägga i kastrullen.

Vi har tre olika sorter. Den vanligaste är en sort som heter Gijnlim, en mycket tidig sort som ger hög skörd. Den används både för grön och vit sparris. De är också bra att driva för riktigt tidig skörd.

För dig som vill skörda sparris under en längre period kan vi rekommendera att komplettera med en sen sort som heter Guelph Millenium. En kanadensisk sort som klarar kalla vintrar bra och ger höga skördar.

För dig som vill ha det lilla extra rekommenderar vi Crimson Pacific. En sparrissort som får lilaröda skott. Skördar man den inte och låter den växa, blir den grön som alla de andra sorterna. Den blir också grön vid kokning. Finessen  med Crimson Pacific förutom den läckra färgen är att den är sötare i smaken än andra sorter och att den är mycket sprödare. Den är som gjord för att använda okokt i sallader. Mycket god och effektfull!

Gijnlim och Guelph Millenium finns som treåriga krukodlade plantor som redan första året ger skördefärdiga skott.

Vi ger dig alla tipsen om sparrisodling och om vilken jord som ger den bästa skörden när du köper dina plantor!