Stjärnjasmin, St. Patriksbuske och Änglajasmin.

Tre vackra växter med vita blommor som doftar och på många sätt berör. 

Choisya terenata White Dazzler (Sankt Patriksbuske)  Busken ger ett härligt, lättsamt och fluffigt intryck med sina finflikiga blad och enkla väldoftande blommor. Blommorna och bladen, speciellt när de vidrörs, sprider en mandelliknande doft. Doften sägs göra dig på gott humör och ge oss en allmänt positiv känsla. Choisyan är vintergrön och blir i Sverige runt en meter hög och blommar två gånger om året, i april och september. Den mår bra på ett varmt skyddat läge med näringsrik och väldränerad jord.  Planterad i marken behöver den skydd mot vårt vinterklimat. Den trivs också i kruka och den kan då lätt flyttas till frostfritt läge i t. ex. ett uterum. Man behöver inte stressa in- eller utflyttning då den klarar både första och sista frostnatten.

White Dazzler har ett rundat växtsätt och kan styras upp till ett eget utseende med en lätt beskärning efter blomningen. Den finns även i många färg- och höjdvarianter. Choisya ger dig en utmaning och dessutom en syn- och doftupplevelse värd att prova.

 

 

Stjärnjasmin (Tracheospermum Jasminoides)

 

Vintergrön med blanka ovala blad, blommorna är ganska små men många. Stjärnjasminen är en av de mest lättodlade och hänförande klängväxter man kan odla.  Blommorna har en bedövande väldoft och de nya skotten med blommor sprider sig över hela plantan. Grenarna vill ha något att klättra på, spalje, nät, obelisk, mur eller liknande. Plantan kan på sydligare breddgrader bli mycket hög, upp till 10 meter. Det är en doftupplevelse utan dess liknelse att vandra runt i italienska gränder med en stjärnjasminen runt hörnet.

Hos oss är det enklast att övervintra och odla Stjärnjasminen i kruka. Den klarar vinter-temperaturer ner till minus 4-5 grader. Då skiftar bladen till röd-orange.  Blir det kallare mår den bäst i 10-12 grader i t.ex ett uterum. Enklast är då att klippa ner till ca halva höjden. I Februari tar den sedan ny fart och bildar nya knoppar. I mars-april åker den ut igen med lite putsning och ny jord.                                                                                                         I maj bildas ny knoppar och blommor som gör att hela trädgården doftar igen! Bäst resultat får man i en stor kruka med näringsrik och fuktighetshållande jord. Stjärnjasminen trivs bäst i soligt läge. Blir den för stor gå det bra att minska ner storleken med hjälp av saxen. Nya skott och knopar bildas då snabbt igen.

Plantorna klara att växa och sprida doft även i mindre krukor. Det räcker med en 20 cm:s kruka med en halvmetersplanta, doften är ju det viktigaste! Det är svårt att misslyckas med denna växt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Änglajasmin (Jasminum Laurifolium Angel Wings)

 

 

Änglajasmin ser man inte så ofta i Sverige. Den lever naturligt i en  subtropisk miljö vars hemtrakter är Indien, Nepal och Bangladesh. I Sverige odlas den oftast i kruka som vinter-förvaras i plusgrader. Änglajasminen är en klängväxt med vintergröna blad och vits stjärnlika blommor. Vintertid klipper man ner den till hanterbar storlek. Den tål att snaggas ordentligt. Så snart vi får 6-8 timmars dagsljus blir det liv i plantan. Den skjuter flera meter långa skott som toppas efter hand. Som svar på toppningen bildas korta skott med röd rosa blomknoppar.  I april öppnas knopparna med vita ”änglavingar” som sprider en förförisk doft.

Under maj är det dags att flytta ut och hjälpa plantan med ny jord och näring. Placera krukan soligt i en obelisk på en altan eller liknande. Änglajasminen växer sedan snabbt och bildar sedan knoppar igen. Man känner på doften när blommorna slår ut och lindar in hela altanen med sin doft. Släpper man rankorna lösa kan de bli 3-4 meter långa. Änglajasminen är charmigast när den får växa vilt. Änglajasminen gillar inte minusgrader Låt den då vila i nerklippt skick i  ett frostfritt rum.