Syrenhortensia

Syrenhortensian (Hydrangea paniculata) på bilden ovan heter Diamant Rouge. Syrenhortensior eller Vipphortensior som de också kallas finns i över 50 olika sorter. Det är en av trädgårdens mest lättskötta, generösa och tacksamma buskar. De börjar blomma någon gång i juli då de flesta andra buskar blommat färdigt och vid gynnsamt väder blommar de ända in i oktober.

Vad som skiljer sorterna åt är dels färgen och utseendet på blomman och storleken på busken. Det finns sorter med helt vita blommor, sorter med färgskiftande blommor som Diamant Rouge ovan. Blomman kan också vara tät och samlad eller öppen och gles.

De flesta syrenhortensior planteras under blomningstiden. Då är det lättast att välja sort. De planteras på en solig/halvskuggig plats i mullblandad fuktighetshållande jord, gärna med ett lägre PH-värde.  De är fina som solitärbuskar eller i grupp, men även som häck och avgränsning.

Skötseln av dessa hortensior inskränker sig till att man klipper ner dem i april månad. Då tar man bort två tredjedelar av skottens längd och gödslar dem samtidigt. Detta gör att många nya skott växer fram och bildar en tät  samlad buske. Eftersom den blommar på årsskotten gör beskärningen att busken blommar bättre och får större blommor.

En del av dessa sorter odlas också som träd.

Exempel på sorter:

Sorten nedan heter Magical Starlight och är en av våra favoriter. Den är vit och har en öppen och gles men ändå rund blomma med stjärnlika randblommor. Fantastiskt vacker! 

Nästa sort heter Duhrama som är rund, tät och knubbig och är en av de minsta sorterna. Blommorna är vita som övergår i svagt rosa. Detta är en trevlig sort för mindre trädgårdar.

Nästa sort: Levana, en reslig sort med öppna vita blomklasar som kan bli 50 cm långa. För dig med gott om plats!

 

Till slut Kundernas favorit: Limelight. En medelstor buske med limevita blomklasar. Den finns även i en låg variant; LIttle Lime.

Hydrangea paniculata Limelight