Syrenhortensior

Syrenhortensian eller vipphortensian, Hydrangea paniculata, utmärker sig genom att blomma med stora vackra blommor när de flesta andra växter har blommat över. De finns i många olika färger och ofta är det så att blommorna börjar med en färg, för att sedan övergå i andra färger.

Syrenhortensian trivs bäst i mullrik jord, gärna med lite lågt pH. För samtliga hortensior gäller att de inte får torka ut alltför mycket. Hortensiorna utmärker sig också genom att inte vara attraktiva för rådjuren. Detta kan vara en stor fördel i många fall, där rådjuren är ett riktigt gissel.

En riktigt klassisk sort heter ‘Grandiflora’ och kallas även höstsyren p.g.a. sina syrenliknande blommor i juli-september.

 

Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’

 

Ett antal syrenhortensior har också vackert limegröna blommor som fungerar väldigt fint som kontrastväxter i många sammanhang. En av de absolut vackraste heter ‘Limelight’ och är mycket tacksam som ensamväxande men även i rabatter tillsammans med andra växter. Dess limegröna blomklasar lyser upp vilken del som helst av trädgården!

 

Hydrangea paniculata ‘Limelight’

På Blekingeplantan har vi ett stort sortiment av syrenhortensior och vi hjälper dig gärna att hitta rätt sort för just din trädgård!