Ahrista
Ahrista, En ny tysk korsning med sorten Elstar som ena föräldern. Trädet är medelstort och har ett sätt att växa som gör det lätt att beskära. Ahrista mognar i slutet av augusti och skördas in i oktober. Äpplena är medelstora och vackert gulröda. Fruktens storlek är perfekt för en barnfamilj, inga jätteäpplen som barnen bara orkar äta hälften av. Även skördetiden är bra när man fortfarande är ute och aktiv i trädgården. Plocka och ät direkt från trädet. Fruktköttet är gulvitt, fast och krispigt med en härlig sötsyrlig arom. Mycket hög C-vitaminhalt.
Ahrista är en frisk och skorvresistent sort. Används därför i den ekologiska odlingen. Sorten klarar sig i klimatzon tre.
Alice
Alice, ett sommaräpple som skördas i september. Sorten kommer från en kärna ur ett Ingrid-Marie – äpple. Frukten är medelstor med ett vitt saftigt och syrligt kött. Biter man i det tycker man att det har en angenäm smak. Färgen är gul med röd täckning. Skalet är fett.
Trädet är inte speciellt stort, utan svagväxande och lättplacerat på även en mindre tomt. Man behöver inte vänta speciellt länge på de första äpplena efter plantering, det ger snabbt skörd.
Äpplena måste användas i takt med att de mognar, de kan inte lagras mer än någon vecka. Kan få skorv och monilia. Klarar klimatzon fyra.
Angold
Angold, ett tjeckiskt äpple som är en korsning mellan Antonovka och Golden Delicious. Angold är en av de friskaste äpplesorterna man kan odla. sorten är skorvresistent och mycket motståndskraftig mot mjöldagg och kräfta. En bra sort för ekologisk odling.
Trädet växer inte speciellt kraftigt och får en smal krona med lätt hängande grenar. Sorten mognar sent, i halva oktober och är som godast i november. Angold kan lagras till mars. Skördarna är mycket stora av de stora kägelformade äpplena som till formen påminner om Golden Delicious. Äpplet är gult med stora partier av brunrött. Skalet är glatt och vaxigt, men det bästa av allt är ju det vita krispiga och saftiga köttet. En mycket fin balans mellan syra och socker gör äpplet till ett av de godaste när det är ätmoget. Detta i kombination med sundheten och de stora skördarna gör det till en sort mycket värd att plantera. Sorten blommar sent och pollineras av andra senblommande sorter typ Ingrid Marie. Angold klarar växtzon fyra.
Amorosa, Aroma
Aroma är en svensk äppelsort som togs fram på Balsgård i Skåne 1947. Den är resultatet av en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Aroma kom efter provodlingar ut på marknaden 1973 och blev sedemera Sånes landskapsäpple.
Trädet blir medelstort och äpplena ganska stora och runda med tilltryckt över och undersida. Frukten är oöm med gröngul grundfärg och röd täckfärg. Köttet är gulvitt och sprött med söt och aromrik smak. Aroma börjar skördas i slutet av september. Godast är de i slutet av oktober och de går att lagra till jul. Aroma är god att äta som bordsfrukt men är fin även till mos och äppelkaka. Aroma är en av de mest planterade äppelträden i Sverige.
Amorosa är en rödskalig mutation av Aroma som upptäcktes av en skånsk fruktodlare 1982. Den kalla säven för Röd aroma. Även i Norge har man upptäckt Aroma-varianter med rött skal. Dessa mutationer har alla samma smak och egenskaper som originalsorten Aroma, förutom färgen på skalet. Även Amorosa är mycket populär. Den röda färgen på skalet gör kanske att äpplet ser godare ut, ögat kan ju lura gommen. Aroma och Amorosa klarar klimatzon fyra.
Apistar
Apistar eller Stjärnäpplar bra i den lilla trädgården. Frukten blir mer och mer stjärnformad ju äldre trädet blir. Apistar behöver en pollensort t.ex .James Grieve i närheten för att bli pollinerad. Sorten klarar klimatzon tre.Det är ett litet dekorativt äpple med uttalade åsar runt hela äpplet som ger frukten en stjärnliknande form. Äpplet är inte bara dekoration, det smakar också bra. det är sött och gott med mycket låg syrahalt. Det får ofta omdömet ”elegant arom”. Färgen är gul med röda inslag. Frukten är inte stor, oftast mellan fem och åtta centimeter. Ett lagom stort äpple till en nyttigt snacksskål.
Äpplena mognar i mitten av oktober och kan lagras in i januari. Trädet blir litet och nätt och passar bra i en mindre trädgård. Klarar klimatzon tre.
Astrakan Gyllenkrok
Astrakan Gyllenkrok. Ett fantastiskt namn på ett fantastiskt äpple. Sorten har omnämnts i över 200 år och kommer från Östergötland. Benämns också för juvelen från Regnaholm. Sorten sägs från början stamma från Ryssland. Har Astrakanen hängt med i så många år och har den planterats av Kristina från Duvemåla måste den ha ett visst värde. Den är en av våra godaste sommaräpplen. Mognar redan i slutet av augusti och är gott att äta in i halva september. Sorten är inte lagringsduglig utan skall ätas direkt i takt med att äpplena mognar. Frukten är relativt liten och gröngul med röda strimmor. Köttet är vitt, saftigt och mycket sött och gott.
Trädet är relativt svagväxande med pyramidalt växtsätt. Får senare en bredare krona med vacker blomning. Ett mindre träd som passar i en mindre trädgård. Sorten blir tidigt bördig. Mycket väl värd att plantera! Klarar klimatzon fem.
Baya Marisa
Baya Marisa eller Tickled Pink som den också heter är en tysk sort som är framtagen i Munchen. Ett mycket speciellt medelstort äpple med rött glänsande skal och rött fruktkött med vit marmorering. Trädet blommar med rödrosa blommor på våren och bladverket är mörkrött när det slår ut och går senare över i mörkgrönt. Trädet är dessutom svagväxande och det gör att det passar bra på den lilla tomten där man vill ha ett högt prydnadsvärde på sitt äppelträd.
Smaken är söt med en väl uttalad syra som upplevs som uppfriskande. Frukten mognar i slutet av september och kan ätas direkt från trädet eller lagras till slutet av december. Baya Marisa är självsteril och behöver därför en kompis för att bli pollinerad, t.ex Golden Delicious, Spartan, James Grieve, Rubinette, Topaz…..Sorten sätter mycket frukt så kartgallring är att rekommendera. Baya Marisa klarar klimatzon tre.
Belle de Boskoop
Belle de Boskoop är ett av de bästa äpplen man kan odla till matlagning och ciderframställning. Tittar man på äpplet ser det nästan oaptitligt ut. Ett stort och hårt äpple med grovt skal och lite skrovlig yta. Färgen är inte heller speciellt spännande, gulgrönt med gråaktig rost. Men tittar man och smakar under skalet blir det annorlunda. Ett gulvitt fast och krispigt kött med en eminent syra och elegant arom. Allt detta gör Belle de Boskoop till det värdefulla äpple det är.
Äpplet är skördemoget i oktober, men är som allra godast i månadsskiftet december-januari. Det håller bra att lagra fram till mars-april utan att tappa smak. Trädet blir stort och brett och vinner på att odlas på svagväxande grundstam. Sorten är frisk och drabbas sällan av sjukdomar. Smaken på äpplena blir ännu bättre om trädet är planterat på en varm och skyddad plats.
Röd Belle de Boskoop är en mutant av den vanliga Belle de Boskoop och har samma egenskaper som denna förutom den röda färgen på skalet. Dessa båda sorter klarar klimatzon ett.
Bellida
Bellida, en korsning mellan Idared och Elstar. Detta är ett mycket gott ätäpple som är plockmoget redan i september och som sedan kan lagras ända till april. Sensommaräpple och vinteräpple på samma träd! Frukterna är runda och relativt stora med söt och god smak. Färgen är gröngul med vackert röd solsida. Skalet är blankt, tunt och starkt och bidrar till att frukten kan lagras länge.
Trädet är lätt att beskära och relativt svagväxande med överhängande grenar. Kartgallring kan behövas då trädet lätt sätter mycket kart. Denna holländska korsning ger goda och krispiga ätäpplen av mycket hög kvalitet. Bellida klarar klimatzon ett. Trädet klarar kallare zoner, men för att få goda och fint utvecklade äpplen bör inte sorten odlas i mer än zon ett.
Bramley
Bramley är bjässen bland äpplena. En gammal engelsk sort som kan producera äpplen stora som handbollar. Vid vikttävlingar är det inte ovanligt med äpplen som väger 7-800 gram. Sorten är triploid och ger stora träd och frukter. Äpplena är ofta oregelbundna och klumpiga. Köttet är vitaminrikt och gulgrönt. Ett mycket bra hushållsäpple som kan lagras långt in på eftervintern. Mycket bra till mos och juice. Den höga syran i köttet gör den också till en mycket bra cidersort. Bramley brukar vara färdig att plocka i halva oktober.
Rekommendationen att äta ett äpple om dagen kan bli tuff att leva upp till med denna sort. Bramley klara klimatzon två.
Collina
Collina är ett riktigt sommaräpple förädlat i Holland. Äpplet är medelstort, runt och fint med gröngul bottenfärg och med röd kind. Smaken är söt och frisk med fin arom. Köttet är vitt och sprött, skalet tunt och fint. Bara goda omdömen om denna skönhet. De första äpplena kan man ibland plocka redan sista veckan i juli, men huvudskörden är i augusti och en bit in i september då är också smaken bäst. Collina tål inte att fraktas runt packad i lådor, kan då få tryckskador. En sort som skall plockas och ätas direkt!
Trädet är ganska kraftigt med lätt hängande grenar. Sorten är frisk och skorvresistent och passar bra till ekologisk odling. Behöver en annan sort i närheten för att bli pollinerad, t.ex. Discovery. Klarar klimatzon tre.
Cox Pomona
Cox Pomona, en engelsk sort från 1825 då bryggare R. Cox sådde nio kärnor hämtade från ett Ribstonäpple. En av plantorna som växte fram var Cox Pomona.
Cox Pomona är stora och kantiga äpplen med tydliga åsar och har ett rött, fett och glänsande skal. Det vita köttet är vitt och saftigt med en läcker söt smak. Sorten används främst som matäpple men passar också bra som dessert- och ätäpple. Man brukar plocka Cox Pomona i oktober och de smakar som bäst i november. Kan lagras in i januari. Trädet blir ganska stort och ger stora skördar. Kartgallra gärna för toppkvalitet på frukten.
Sorten blev under 1800-talet mycket populär i Europa och speciellt i Sverige där den odlades kommersiellt. Allt eftersom har Cox Pomona blivit ersatt av nya sorter i odlingen men i hemträdgårdarna är det stora saftiga äpplet fortfarande populärt. Pollineras av många sorter och klarar klimatzon fyra.
Cox Holstein
Cox Holstein eller Holsteiner Cox. En mycket frisk tysk sort som lämpar sig för ekologisk odling. Äpplena är ganska stora och det glatta skalet har en röd solsida på gul botten. Fruktköttet ör gult, mycket fast och saftigt. Smaken är sötsyrlig och anses påminna om Cox Orange smak. Äpplena mognar i september – oktober och kan sedan lagras till efter jul. De passar bra att använda både som ätäpple och matlagningsäpple. Inte helt oviktigt är att de har en mycket fin doft.
Själva trädet blir stort och kraftigt med en öppen fin krona. På grenarna bildas lätt många fruktsporrar och skördarna blir därför alltid stora och kommer regelbundet. Cox Holstein uppskattar ett varmt och soligt läge och utvecklas bäst i klimatzon ett och två men kan också bli fina i zon tre och fyra. En säker och bra sort som bildar stora och vackra träd.
Cox Orange
Cox Orange är en gammal sort från början av 1800-talet. Den såg dagens ljus i England 1825. Äpplet är runt och vackert format och inte speciellt stort. Färgen är grön som senare övergår i gult. Täckfärgen är rödbrun. Man hittar i bland rost på skalet men det påverkar inte smaken. Det viktigaste är ju smaken och den är mycket speciell och delikat. Köttet är gyllengult. Cox Orange är ett mycket omtyckt juläpple. Hela hösten från första plockningen är det ett mycket efterfrågat äpple. Mycket bra sort för cidertillverkning.
Denna sort blir bäst vid odling i södra Sverige (zon 1 och 2) eftersom den är värmekrävande. En kall sommar blir många frukter små (baby cox). Eftersom trädet ofta bildar mycket kart, är det en bra ide att kartgallra för att få större och vackrare äpplen. Grenarna sitter ofta tätt i kronan så regelbunden beskärning är att rekommendera. Cox Orange passar bra att odla som spalje.
Cox Orange Queen
Det finns flera varianter på Cox Orange, bland annat Cox Orange Queen. Denna variant anses av många vara den godaste. Queen har en mycket rödare färg på skalet och äpplena blir ofta något större och saftigare. Alla andra egenskaper tycks vara identiska med Cox Orange Pippin. Finsmakarna hävdar att originalet är bäst men vi upplever samma efterfrågan på båda varianterna. Vilken variant du än väljer blir du inte besviken.
Discovery
Discovery, en av våra mest populära äppelsorter. Togs fram 1949 i England och kom ut på marknaden 1962. Discovery-träd ligger alltid bland top 10 av mest sålda äppelträd hos oss. Äpplena mognar i halva augusti och har sin bästa tid fram till halva september. Frukten är inte speciellt stor, plattrund till formen och har rött skal. Smaken är söt, lätt nötig med fin syra och god arom och med ett fast kött. Idealisk barnfamiljssort med lagom stora äpplen goda att äta medan man fortfarande är ute i trädgården. Jättefin fast sort för sallad!
Trädet är relativt svagväxande och är lätt att odla som spaljeträd utmed en södervägg. Med värmereflexerna från väggen kan då frukten mogna upp till två veckor tidigare än normalt. Discovery tar inte lång tid på sig för att ge frukt. Ofta får man provsmaka redan året efter plantering. Bra sort för den lilla trädgården. Fungerar också mycket bra som dvärgträd och är då ympad på en svagväxande grundstam. Bara lovord! Discovery klarar klimatzon tre.
Eldrött Duväpple
Eldrött Duväpple (Pigeon) är en dansk sort från Fyn. Ursprungligen anses sorten komma från Normandie i Frankrike. Denna sort bildar stora mängder med ganska små äpplen med en mycket fin säregen kryddig smak. Färgen på äpplena är som fullmogna vackert röda med vitt kött. Formen är konisk. Äpplet används mycket i matlagningen till kompotter, sallader och must. Det är också ett riktigt gott ”snacksäpple”. I Danmark är Duväpplet starkt förknippat med julfirandet.
Själva trädet är litet med bred krona. Ett träd fullt med läckert röda små äpplen är också ett vackert träd som passar bra i den lilla trädgården. Träd som är ympade på riktigt svagväxande grundstam passar också bra att odla i kruka på altaner och balkonger.
Eldrött Duväpple mognar i september-oktober och kan lagras långt in på vintern. Sorten utvecklas bäst i klimatzon ett och två. En av våra favoritsorter!
Elstar (Elshof)
Elstar, en holländsk sort som kom fram på 50-talet när man korsade Golden Delicious med Ingrid Marie. Sorten blev snabbt populär och i början på 70-talet fick den fäste i USA. Idag är den en av de mest populära äppelsorterna i Europa.
Frukten är medelstor med gröngult tunt skal och med röda inslag. Köttet är vitgult och mycket saftigt med en sötsyrlig fin smak. Elstar skördas i september-oktober. Bäst smak har den i oktober fram till januari. Sorten används både som ätäpple och som matlagningsäpple.
Trädet blir ganska stort och kraftigt och passar i en större trädgård. Plantera gärna ett träd som är ympat på en svagväxande grundstam. Praktfull blomning på försommaren. Frukten utvecklas bäst i ett soligt och varmt läge. Trädet klarar sig utan problem i klimatzon fyra men frukten blir bäst i zon ett och två. Elstar behöver en annan medeltidig sort i närheten för pollinering.
Fredrik
Fredrik, en ny svensk äppelsort från Balsgård. Sorten är resultatet av en korsning mellan Aroma och en amerikansk sort. Äpplet är inte så stort, har en gulgrön färg med orangeröda inslag. Biter man i äpplet känner man en fin konsistens och en mild god smak. Man känner också att Aroma är släkt med Fredrik, bara lite kryddigare. Skörden sker i september och frukten är som godast senare under hösten. Fredrik kan lagras ända in i april.
Trädet är relativt kraftigväxande med lätt hängande grenar. Det blommar rikligt och ger stora skördar. Kartgallring rekommenderas för att få större äpplen. Fredrik är skorvresistent och motståndskraftig mot andra sjukdomar. Med andra ord en bra sort för fritidsodling och ekologisk odling.
1.500 personer har provsmakat och jämfört smaken med bland annat Fredriks ena förälder Aroma. Den jämförelsen vann Fredrik. Sorten klarar klimatzon 3-4 och behöver andra sorter för pollinering. En framtidssort!
Filippa
Filippa, en mycket bra dansk sort från Fyn. Får gulgröna lite avlånga äpplen med röda strimmor. Skalet är tunt och glatt med fet känsla. Köttet är mycket fast och vitt med en sötsyrlig, mycket angenäm arom. äpplena skördas i slutet av september – början av oktober. De smakar som bäst i november-december och kan lagras till januari. Äpplena används både till färskkonsumtion och matlagning.
Trädet är medelstort med lätt hängande grenar och frukten utvecklas bäst i soligt vind-skyddat läge. Filippa är en beprövad sort som har odlats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Sorten är mycket frisk och angrips mycket sällan av sjukdomar. Den tillhör en grupp äpplen som kallas kalviller. Äppelsorterna i denna grupp har låg syrahalt och hög tanninhalt vilket gör att insekter inte har något intresse av frukten.
En bra sort som vi gärna rekommenderar. Filippa klarar klimatzon tre (fyra).
Golden Delicious
Golden Delicious, en av världens mest odlade äppelsorter som vi i Sverige importerar i stora mängder från länder i södra Europa. Många hävdar att denna sort inte går att odla i Sverige. Vi har provat under 25 års tid och har inte fått några som helst frostskador på träden.
Denna sort ger i södra Europa stora skördar med stora äpplen. Skalet är gult eller gulgrönt med små antydningar till rött. Smaken är mycket god och söt, äpplena doftar dessutom gott. Köttet är gult och krispigt. Golden Delicious används mest som ätäpple men fungerar även bra i matlagning. Doften från äpplena känns även i en kompott lagad på denna sort.
Våra erfarenheter från odling i klimatzon ett är att trädet klarar vintrarna bra, men eftersom sorten mognar sent behöver trädet odlas i ett skyddat och varmt läge med väldränerad jord. Frukten blir hos oss inte så stor men smaken blir om möjligt ännu bättre. Något som är bättre hos oss är färgen på skalet, det blir här rödare och vackrare. Äpplena kan lagras långt in på vintern. En bra sort att odla som spalje.
Golden Delicious pollineras av andra sorter som blommar samtidigt. Klarar klimatzon två.
Gravensteiner
Gravensteiner, en dansk sort som finns i många varianter. I Sverige är det den gula (kallas också Gråsten) som odlas mest. Grundfärgen är guldgul med röda strimmor i varierande mängd. Skalet är tjockt. Ett typiskt kännetecken är den oftast lite långsträckta formen med typiska åsar. Det finns också en röd variant på Gravensteiner (Röd Gråsten), hos den är större delen av frukten röd. Formen är densamma på båda varianterna.
Fruktköttet är saftigt och gult med en ädel smak och typisk arom. Äpplena har en behaglig doft. Gravensteiner är riktigt fin i smaken och är oöverträffat till matlagning. Gul Gravensteiner är skördemoget i slutet av oktober och kan lagras in i januari. Den röda varianten mognar tidigare och upplevs oftast som lite sötare i smaken. Den kan heller inte lagras lika länge som den gula.
Gravensteiner- träd växer kraftigt och har en vacker form på kronan med öppna fina grenvinklar. Sorten är triploid och det syns på de stora träden. Triploida sorter har också ett dåligt pollen och befruktar andra träd dåligt.
Gravensteiner-träd tar ofta lång tid på sig att ge frukt. De vill ”växa färdigt” innan de blir fertila. Vi har därför valt att sälja Gravensteiner ympade på medelstarkt växande grundstam, de blir snabbare fertila och är också mer lätthanterliga i en villaträdgård. Gravensteiner klarar klimatzon tre.
Ingrid Marie
Ingrid Marie, en dansk sort från Fyn som framkom spontant i början på 1900-talet. Sorterna Cox Orange och Cox Pomona skall vara föräldrar till Ingrid Marie. Detta är en höst/vintersort som skördas i oktober och är god att äta in i januari. Frukten är tillplattat rund och har en gröngul grundfärg med en röd täckfärg. Fruktköttet är gulvitt och lättuggat mjukt. Smaken är sötsyrlig med fin arom
Trädet blir medelstort och växer med snäva grenvinklar som gör att det kan bli tätt. För att skapa ljusinsläpp i kronan är det bra att regelbundet beskära och öppna upp kronan. Även sommarbeskärning av årsskotten. Det höjer genast kvaliteten på frukten. Ingrid Marie ger stora skördar och börjar ge frukt redan som ungt träd.
Det finns även mutation av Ingrid Marie med rött skal som heter Karin Schneider. Denna sort smakar precis och har samma egenskaper som Ingrid Marie. Enda skillnaden är färgen på skalet. Kanske det perfekta juläpplet?
Ingrid Marie är en omtyckt sort och är en av de mest odlade sorterna i Sverige. Om det kan vara till nytta att veta så tar det 125 dagar för Ingrid Marie att bli skördefärdig från blomningen.
Ingrid Marie klarar klimatzon tre.
James Grieve
James Grieve är en skotsk sort som även den är självsådd med Cox Orange som en förälder. Sorten är en idealisk hemträdgårdssort. Den blommar länge och plockas gärna i omgångar. Äpplena är välformade med varm gul färg. Solsidan blir orange med röda strimmor. När äpplet mognar blir skalet fett och glänsande. Köttet är gulaktigt med en uppfriskande och speciell smak och en härlig doft. Påminner om Gravensteiner.
James Grieve mognar i mitten av september och är gott att äta större delen av oktober. Det finns även en rödskalig variant av James Grieve. Det har samma egenskaper som den vanliga, förutom färgen på skalet.
Trädet blir litet och nätt och är lättskött. Skördarna brukar bli stora och sorten får frukt redan som ung. James Grive är lite unikt eftersom det är självfertilt och således inte behöver en pollensort i närheten. Det är därför en av de bästa sorterna att odla som dvärgträd i kruka på en balkong mitt i en stadsmiljö. Pollineringen blir dock bättre med en pollensort.
En frisk och bra sort som klarar klimatzon tre.
Jonagold
Jonagold är en amerikansk sort, ett dessertäpple från 1943 som fått det bästa hos sina båda föräldrar: sötman från Golden Delicious och den milda skärpan och aromen från Jonathan. Fruktköttet är krispigt och mycket saftigt. Dessutom är äpplet vackert att titta på, honungsgult med röda inslag. Det kan på vissa platser bli nästan helrött.
Sorten är sent mogen och smakar som allra bäst i januari-februari och kan utan problem lagras till april. Samtidigt är dessa äpplen delikata att äta direkt från trädet om hösten har varit varm.
Jonagold älskar ett varmt och skyddat läge med en väldränerad jord. Trädet blir medelstort och beskärning för att glesa kronan och släppa in solen rekommenderas.
Sorten är inte självfertil utan behöver träd i sin närhet som blommar samtidigt. En sol- och värmeälskande sort som ger bäst resultat i klimatzon ett.
Katja
Katja, en svensk sort som är framtagen av Balsgård under 40-talet. De båda engelska sorterna James Grive och Worcester Permain står för föräldraskapet. I England kallas sorten Katy.
Under september lyser de vackert röda äpplena och lockar till ett bett. Under skalet hittar man ett vitt saftigt kött med söt lite syrlig smak. Katja smakar bäst fram till sista halvan av oktober. Trädet blommar ganska sent under säsongen och ger gott om äpplen. Skörden mår bra av kartgallring för att få färre större äpplen istället för många små. Katjaträden växer kraftigt de första åren men farten avtar längre fram vilket gör att det mindre trädet passar bra på en liten tomt.
Skördarna brukar vara jämna och man kan alltid räkna med äpplen varje höst. Katja klarar klimatzon tre.
Lobo
Lobo är ett av de vackraste äpplen man kan hitta. Plattrunda och jämna, nästan helt täckta av ett mörkrött glansigt skal. Polerar man skalet blir det spegelblankt. Under skalet döljer sig ett vitt och krispigt fruktkött som är sött och nästan helt ytan syra. Mycket fin smak och är bäst under början av oktober fram till början av december. Lobo används mest som ätäpple men även mycket bra som matlagningsäpple. Jordgubbssmak och doft av karamell är en del omdömen av denna sort. Äppelallergiker tål Lobo mycket bra.
Lobo-trädet är frisky och starkt. Sorten är framtagen från Balsgård men selektionen härstammar från ett räd som är framkorsat av ett kanadensiskt och en rysk sort. Trädet växer snabbt i början men lugnar ner sig ju äldre det blir. Lobo är lätt att beskära.
Lobo klarar klimatzon fyra.
Maglemer.
Maglemer. Ett ganska litet äpple som vi av någon anledning har en stor sympati för. Kanske beror det på att maglemeräpplena är små, lättätna och goda. Sorten härstammar från Lolland i Danmark.
Äpplet är gulgrönt med en rödstrimmig täckfärg. Köttet är vitt och saftigt men fin smak och arom. Med andra ord ett mycket gott ätäpple som inte heller missfärgas när man skuret i det. Plockas bäst i början av oktober och framåt till slutet av november. Maglemer är en sort som de flesta allergiker klarar.
Maglemerträdet är ganska litet till växten och är på så vis lättplacerat. Trädet ger också tidigt stora skördar och mår därför bra av att kartgallras. Maglemer trivs med varm, lätt och väldränerad jord. Maglemer klarar klimatzon tre.
Röd Melba
Röd Melba (Melred). Ett stort äpple med gulgrönt skal som på solsidan är mörkrött. Köttet är vitt och fast med svag syra och med en fin arom. Trädet blir stort och kraftigt precis som äpplena och är mogna i sista halvan av september och in i halva oktober. Man behöver inte vänta länge när man planterat ett rött Melbaträd, det bär frukt mycket snabbt och ger sedan regelbundna och stora skördar.
Röd Melba är godast att plocka och äta direkt från trädet, ett riktigt delikatess-äpple. Detta är en sort som klara sig även i de norra landskapen, upp till klimatzon fem. Smaken blir också bättre ju längre upp i Sverige den planteras. Röd Melba kommer från början från Canada och kom till Sverige 1925. En pålitlig och välsmakande tuffing!
Melonäpple
Melonäpple, en gammal sort som odlats i över 200 år. Sorten hat troligtvis sitt ursprung från Tyskland och Schweiz. Melonäpple är utsett till Blekinges landskapsäpple och syns ofta i trädgårdarna i sydöstra Sverige. I sydvästra Sverige kalls sorten ofta för Citronäpple. Melonäpplet blir gult med röda strimmor och har en typisk spolform. Äpplena får vitt och fast kött, är goda och smakar ”riktigt” äpple, precis som äpple skall göra. De plockas i slutet av oktober och äts oftast fram till januari men kan lagras med fint resultat långt in i april. Bra att använda både som ätäpple och matlagningsäpple. Träden är friska, blir stora med breda kronor och får sällan skorv. Skördarna kommer ganska sent, men ger sedan rikligt med frukt. Blomningen kommer sent på året och bra pollengivare är Cox Orange och Cox Pomona.
En gammal beprövad sort som fortfarande efterfrågas och som klarar klimatzon tre.
Maribelle
Maribelle är en värdefull nyhet. Sorten korsades fram i Holland så sent som 1995 och lanserades som nyhet 2008. Maribelle är ett gulgrönt äpple med ordentliga inslag av rött. Äpplena är stora och koniska och har en fantastiskt god smak. Sockerhalten ger smaken tillsammans med en frisk syrlighet. Fruktköttet är gulaktigt och sprött. Maribelle ger stora skördar och plockas i oktober och blir i takt med stigande sockerhalt bara godare. De smakar som bäst under tidig vinter och de är mycket lätta att lagra och har inget fett och kladdigt skal.
Träden är stora och friska och får sällan sjukdomar, de är därför uppskattade för ekologisk odling. Träden växer brett och öppet och är lätta att beskära. En mycket användbar sort som odlas mycket i Holland, Tyskland och Belgien. Klarar klimatzon två.
Mio
Mio, ett höstäpple moget i halva september och som är förnämligt att äta hela oktober ut. Mio blir intensivt röda i skalet och har ett fast vitt kött. Den röda färgen finns också närmast skalet i köttet. Den goda intensiva smaken är frisk söt och god. Äpplena är ”lagom” stora och lättätna vilket gör dem till perfekta barnäpplen. Skördarna blir stora och kommer tidigt efter plantering. Själva träden blir halvstora med breda ganska täta kronor. Man vinner på att i senare ålder gallra både kart och kronor. Ett trivsamt jobb!
Sorten är framkorsad i Sverige från sorterna Worcester Parmän och Oranie. Namnet Mio Kommer från Astrid Lindgrens roman Mio min Mio. Trivs bra i klimatzon upp till tre.
Mutsu
Mutsu, ett mycket välsmakande äpple med hög sötma. Äpplet är en japansk korsning mellan Golden Delicious och en japansk sort som heter Indo, vilket också är namnet på en japansk stad. Ett annat namn på Mutsu är Crispin. Mustsu kan få stora äpple men är något oregelbundna i storlek och form. Färgen är gröngul med röda inslag. Smaken påminner mycket om sötman, saftigheten, det grönvita köttet och krispigheten med föräldrarsorten Golden Deliscious.
Äpplet mognar sent, det brukar plockas i oktober och är som godast fram i november då smaken är utsökt. Mutsu kan lagras ända in i april!
Trädet blir stort och kraftigt med stora kronor. Sorten ger också stora skördar. Mutsu är en sort som blommar sent och som behöver andra senblommande sorter i närheten för att bli pollinerade t.ex Arom, Cox Orange och Ingrid Marie. Plantera gärna Mutsu i ett varmt soligt läge med väldränerad jord. Sorten Trivs bäst i klimatzon ett.
Nanna
Nanna. Detta är en förädling som stammar från Norge. Nanna är ett verkligt fint och användbart äpple. Söker man en tidig sommarsort som är god att äta i augusti har Nanna det mesta. Sorten är frisk och god och är ätmogen redan i halva augusti. Äpplet är stort och gult med röda strimmor. Köttet är vitt och fast med ett tunt skal. Sorten är mycket frisk och får sällan angrepp som har någon betydelse. Bra för ekologisk odling.
Sorten är storvuxen och passar bra att använda på sommarstugan och att använda till att äta direkt. Inget som behöver sparas. Ät och njut! Nanna klarar klimatzon två.
Oranie
Oranie ellerKanniker som den också heter är en gammal sort som man tror har svenskt ursprung. Sorten skall ha funnits i odling i över 200 år.
Oranieträd bär tidigt frukt och växer kraftigt. Träden blir som fullvuxna inte så stora och får gott om mindre eller halvstora äpplen som är plattrunda i formen. Köttet är gulvitt och smaken är fint sötsyrlig och är ypperligt god. Utseendet är lite tråkigt med gröngul färg. Träd som sitter soligt får bättre färg, mer orangegul och smakar då ännu bättre.
Man blir varje år lika positivt förvånad över att ett så ”tråkigt ” äpple kan smaka så gott.
Oranie är moget för plockning i halva september fram till slutet av oktober. Sorten går bra att lagra fram till in i december. Oranie klarar klimatzon fem.
Pirouette
Pirouette eller Rubinstep som den också heter är en tjeckisk sort. Pirouette är en renett och är en frisk och lättodlad sort som ger mycket stora skördar. Trädet är kraftigt och upprättväxande. Kan vid stora skördar behöva kart-gallras för att ge optimal storlek på frukten.
Smak är ju en subjektiv sak att bedöma men vi har nog aldrig stött på någon som har haft något negativt att säga i samband med provsmakning av Pirouette. Äpplena är ganska stora, fasta och krispiga med ypperlig smak med fin fin syra och arom. Köttet är ljust och skalet är gult med röd solsida.
Pirouette är plockmoget i september och är goda att äta fram till januari, därefter kan det utan problem lagras framtill mars. Eftersom Pirouette är så frisk, passar sorten bra till ekologisk odling. Vi har klarat Pirouette i klimatzon två utan problem.
Rosette
Rosette, ett fantastiskt äpple på många sätt! Det mest spännande med äpplet är det röda köttet med vitspräcklig mitt. Tillsammans med det röda skalet fixar du en vacker sommarsallad. Äpplena är små till halvstora med milda sötma och fin syra. De mognar under perioden sista halva augusti till halva september.
Rosette-träden blir små, kompakta och mycket lättplockade. Mycket lämpliga som barnäpple i den lilla trädgården. Eftersom de växer så sakta behöver de ingen beskärning. Sorten passar till ekologisk odling eftersom de under normala förhållanden inte drabbas av sjukdomar.
Rosette ör en rödskalig variant av populära Discovery och förutom färgen på skalet och köttet är de lika. Ett underbart sommaräpple på den lilla tomten. Klarar klimatzon fyra.
Rubinola
Ruinola är ännu en bra sort från Tjeckien. Rubinola började odlas i Sverige så sent som på slutet av 2000-talet. Sorten har av många anledningar snabbt blivit populär. Den är frisk och odlas därför ofta ekologisk. Äpplena är vackra, med gul grundfärg och stora röd-orange partier på solsidan. Äpplena mognar i slutet av september och vi sparar själva denna sort fram till slutet av mars.
Smaken är mycket fin med en söt-syrlig och uppseendeväckande arom. Köttet är gulvitt och fast och har ett tunt fint skal. Rubinola är bland de äppelsorter som har högst C-vitaminhalt och är bland de mest populära i Sverige.
Rubinolaträdet växer kraftigt och får gärna långa, lite hängande grenar. Sätter gärna frukt på sista tredjedelen av grenarna därför ett roligt träd att beskära. Rubinola klara klimatzon fyra.
Santana
Santana, ett mycket läckert och samtidigt lite av ett unikt äpple. Unikt för att Santana innehåller mycket lite allergener som annars gör att de flesta äppelallergiker inte kan äta äpple. Santana är framförädlad i Holland, med välkända Elstar som den ena föräldrasorten.
Santana är ett fast äpple med fin sötma och lätt syrlighet med fin doft. Färgen är gul som till stor del rödfärgas på solsidan. Fruktköttet är gulgrönt och får ett tunt skal. Eftersom sorten är rik-bärande vinner man på att ibland kartgallra för att få jämna, lite större äpplen. Dessa skördas i september och kan lagras långt in på vintern. Äpplet är friskt och drabbas sällan av sjukdomar och odlas därför ofta ekologiskt.
Trädet är upprättväxande med styva grenar och bildar en luftig och öppen krona. Lättskött och lättåtkomlig mindre krona. Santana klarar klimatzon fyra.
Signe Tillish
Signe Tillisch är en gammal fin dansk sort som kommer från Jylland i mitten av 1800-talet. Trots alla nya sorter kan Signe Tillisch vara med och tävla om de godaste sorterna. Sorten är från början en fröplanta som började odlas i större omfattning i början av 1900-talet och blev omtyckt främst i Danmark, Tyskland och Sverige.
Äpplet blir mycket stort med tydliga åsar och med tillplattad form. Färgen är grön som övergår i gyllengult med fina inslag av orange och rött på solsidan. Skalet är fett och glänsande. Köttet är gulvitt, mycket saftigt och löst utan att bli mosigt. Smaken är sötsyrlig med mycket fin arom. Signe Tillisch är ett fint både ätäpple och matlagningsäpple. Sorten mognar i slutet av september och fungerar fint fram till långt in i november.
Trädet blir med tiden stort och bildar en upprättväxande och bred krona. En tuff sort som klarar klimatzon fyra.
Sunrise
Sunrise är ett mycket gott sommaräpple från Canada med söt fin smak som är som bäst mellan september och in i oktober. Sorten förädlades fram i slutet av 1900-talet. Äpplena är medelstora och många. Kvaliteten blir större och bättre om man gallrar bland karten när man ser att de blir för många. Köttet är gröngult, skalet är gult med röd solsida.
Sunrise är lättskött och trädet blir inte så stort med en krona som bir öppen med nedhängande grenar. Sunrise är en säker sort som ger mycket goda äpplen mellan slutet av augusti till oktober. Efterfrågad. Klarar klimatzon tre.
Sweet Sixteen
Sweet Sixteen är en amerikansk förädling framtagen av University of Minnesota: Sorten introdiserades 1977 och har blivit uppskattad framför allt i de kallaste regionerna i USA.
Köttet är fast, saftigt och krispigt med en mycket exotisk och anmärkningsvärd speciell söt smak. Smaken beskrivs som en upplevelse man sällan upplever. Äpplet är medelstort med gult kött och med ett skal som är rosarött på gul botten med tydliga vita prickar.
Sweet sixteen mognar i slutet av september och brukar användas under två månader. Används både som dessertäpple och matäpple. Trädet är rik-bärande och tidigt bördigt. Blir medelstort med en bred krona. Lättbeskuret.
Sorten är en av de härdigaste i norra USA. Eftersom vi ännu inte själva har provat trädet i mer än klimatzon två, vet vi inte härdigheten i Sverige
Sävstaholm
Sävstaholm är en svensk fröplanta som hittades på Säfstaholm 1851. Sorten odlades allmänt i Sverige och Norge. Äpplena blir stora, ovala och valsformade. Färgen är vackert rödstrimmig, Köttet är vitt, saftigt, lättätet och sött med vinsyrlig smak. Sorten är mogen i september. Det finns även en rödskalig sort som heter P. J. Bergius.
Träden blir medelstora, med goda förhållanden blir trädet stort. Får som unga träd långa grenar. Bär rikt och tidigt. Sävstaholm är en frosttålig sort, klarar klimatzon sex.
Transparente Blanche
Transparente Blanche, det klassiska sommaräpplet! Vi har väl alla med vällust satt tänderna i detta ljuvliga äpple. Sorten kommer ursprungligen från de baltiska staterna och har sedan vandrat till Frankrike och vidare till Skandinavien. Sorten mognar, beroende på sommarvädret, någon gång i sista halvan av augusti. Smaken är frisk och syrlig men ändå med en sötma. Färgen är gröngul i början av skördeperioden och går över i gulvitt mot slutet då köttet nästan blir genomskinligt. Efter ca tre veckor är det hela över. Under denna period har det hunnit bli både mos, kräm och pajer. Sorten är nämligen utmärkt att använda även i matlagningen och för must-tillverkning.
Trädet växer ganska kraftigt och har ett öppet växtsätt. Man behöver inte vänta länge på första äpplena efter planteringen, sorten är snabb på att ge frukt. På en liten tomt kan trädet bli dominant, se då till att få ett träd ympat på svagväxande rot. Ett sådant träd bär frukt ännu snabbare och är mer hanterbart. Trots alla nya sorter är Transparente Blanche en fin sort väl värd att plantera
Åkerö