Äppelträd

Ahrista

Ahrista, En ny tysk korsning med sorten Elstar som ena föräldern. Trädet är medelstort och har ett sätt att växa som gör det lätt att beskära. Ahrista mognar i slutet av augusti och skördas in i oktober. Äpplena är medelstora och vackert gulröda. Fruktens storlek är perfekt för en barnfamilj, inga jätteäpplen som barnen bara orkar äta hälften av. Även skördetiden är bra när man fortfarande är ute och aktiv i trädgården. Plocka och ät direkt från trädet. Fruktköttet är gulvitt, fast och krispigt med en härlig sötsyrlig arom. Mycket hög C-vitaminhalt.

Ahrista är en frisk och skorvresistent sort. Används därför i den ekologiska odlingen. Sorten klarar sig i klimatzon  tre.

Alice

 Alice, ett sommaräpple som skördas i september. Sorten kommer från en kärna ur ett Ingrid-Marie – äpple. Frukten är medelstor med ett vitt saftigt och syrligt kött. Biter man i det tycker man att det har en angenäm smak. Färgen är gul med röd täckning. Skalet är  fett.

Trädet är inte speciellt stort, utan svagväxande och lättplacerat på även en mindre tomt. Man behöver inte vänta speciellt länge på de första äpplena efter plantering, det ger snabbt skörd.

Äpplena måste användas i takt med att de mognar, de kan inte lagras mer än någon vecka. Kan få skorv och monilia. Klarar  klimatzon fyra.

Angold

Angold, ett tjeckiskt äpple som är en korsning mellan Antonovka och Golden Delicious. Angold är en av de friskaste äpplesorterna man kan odla. sorten är skorvresistent och mycket  motståndskraftig mot mjöldagg och kräfta. En bra sort för ekologisk odling.

Trädet växer inte speciellt kraftigt och får en smal krona med lätt hängande grenar. Sorten mognar sent, i halva oktober och är som godast i november. Angold kan lagras till mars. Skördarna är mycket stora av de stora kägelformade äpplena som till formen påminner om Golden Delicious. Äpplet är gult med stora partier av brunrött. Skalet är glatt och vaxigt, men det bästa av allt är ju det vita krispiga och saftiga  köttet. En mycket fin balans mellan syra och socker gör äpplet till ett av de godaste när det är ätmoget. Detta i kombination med sundheten och de stora skördarna  gör det till en sort mycket värd att plantera. Sorten blommar sent och pollineras av andra senblommande sorter typ Ingrid Marie. Angold klarar växtzon fyra.

Amorosa, Aroma

 

Aroma är en svensk äppelsort som togs fram på Balsgård i Skåne 1947. Den är resultatet av en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Aroma kom efter provodlingar ut på marknaden 1973 och blev sedemera  Sånes landskapsäpple.

Trädet blir medelstort och äpplena ganska stora och runda med tilltryckt över och undersida. Frukten är oöm med gröngul grundfärg och röd täckfärg. Köttet är gulvitt och sprött med söt  och aromrik smak. Aroma börjar skördas i slutet av september. Godast är de i slutet av oktober och de går att lagra till jul. Aroma är god att äta som bordsfrukt men är fin även till mos och äppelkaka. Aroma är en av de mest planterade äppelträden i Sverige.

Amorosa är en rödskalig mutation av Aroma som upptäcktes av en skånsk fruktodlare 1982. Den kalla säven för Röd aroma. Även i Norge har man upptäckt Aroma-varianter med rött skal. Dessa mutationer har alla samma smak och egenskaper som originalsorten Aroma, förutom färgen på skalet. Även Amorosa är mycket populär. Den röda färgen på skalet gör kanske att äpplet ser godare ut, ögat kan ju lura gommen.  Aroma och Amorosa klarar klimatzon fyra.

Aroma

Apistar

 

Apistar eller Stjärnäpplar bra i den lilla trädgården. Frukten blir mer och mer stjärnformad ju äldre trädet blir. Apistar behöver en pollensort t.ex .James Grieve i närheten för att bli pollinerad. Sorten klarar klimatzon tre.Det är ett litet dekorativt äpple med uttalade åsar runt hela äpplet som ger frukten en stjärnliknande form.  Äpplet är inte bara dekoration, det smakar också bra. det är sött och gott med mycket låg syrahalt. Det får ofta omdömet ”elegant arom”. Färgen är gul med röda inslag. Frukten är inte stor, oftast mellan fem och åtta centimeter. Ett lagom stort äpple till en nyttigt snacksskål.

Äpplena mognar i mitten av oktober och kan lagras in i januari. Trädet blir litet och nätt och passar bra i en mindre trädgård. Klarar klimatzon tre.

Astrakan Gyllenkrok

Astrakan Gyllenkrok. Ett fantastiskt namn på ett fantastiskt äpple. Sorten har omnämnts i över 200 år och kommer från Östergötland. Benämns också för juvelen från Regnaholm. Sorten sägs från början stamma från Ryssland. Har Astrakanen hängt med i så många år och har den planterats av Kristina från Duvemåla måste den ha ett visst värde. Den är en av våra godaste sommaräpplen. Mognar redan i slutet av augusti och är gott att äta in i halva september. Sorten är inte lagringsduglig utan skall ätas direkt i takt med att äpplena mognar. Frukten är relativt liten och gröngul med röda strimmor. Köttet är vitt, saftigt och mycket sött och gott.

Trädet är relativt svagväxande med pyramidalt växtsätt. Får senare en bredare krona med vacker blomning. Ett mindre träd som passar i en mindre trädgård. Sorten blir tidigt bördig. Mycket väl värd att plantera! Klarar klimatzon fem.

Baya Marisa

Baya Marisa eller Tickled Pink som den också heter är en tysk sort som är framtagen i Munchen.  Ett mycket speciellt medelstort äpple med rött glänsande skal och rött fruktkött med vit marmorering. Trädet blommar med rödrosa blommor på våren och bladverket är mörkrött när det slår ut och går senare över i mörkgrönt. Trädet är dessutom svagväxande och det gör att det passar bra på den lilla tomten där man vill ha ett högt prydnadsvärde på sitt äppelträd.

Smaken är söt med en väl uttalad syra som upplevs som uppfriskande. Frukten mognar i slutet av september och kan ätas direkt från trädet eller lagras till slutet av december. Baya Marisa är självsteril och behöver därför en kompis för att bli pollinerad, t.ex Golden Delicious, Spartan, James Grieve, Rubinette, Topaz…..Sorten sätter mycket frukt så kartgallring är att rekommendera. Baya Marisa klarar klimatzon tre.

 Belle de Boskoop

 Belle de Boskoop är ett av de bästa äpplen man kan odla till matlagning och ciderframställning. Tittar man på äpplet ser det nästan oaptitligt ut. Ett stort och hårt äpple med grovt skal och lite skrovlig yta. Färgen är inte heller speciellt spännande, gulgrönt med gråaktig rost. Men tittar man och smakar under skalet blir det annorlunda. Ett gulvitt fast och krispigt kött med en eminent syra och elegant arom. Allt detta gör Belle de Boskoop till det värdefulla äpple det är.

Äpplet är skördemoget i oktober, men är som allra godast i månadsskiftet december-januari. Det håller bra att lagra fram till mars-april utan att tappa smak. Trädet blir stort och brett och vinner på att odlas på svagväxande grundstam.  Sorten är frisk och drabbas sällan av sjukdomar. Smaken på äpplena blir ännu bättre om trädet är planterat på en varm och skyddad plats.

Röd Belle de Boskoop är en mutant av den vanliga Belle de Boskoop och har samma egenskaper som denna förutom den röda färgen på skalet. Dessa båda sorter klarar klimatzon ett.

Bellida

 Bellida, en korsning mellan Idared och Elstar. Detta är ett mycket gott ätäpple som är plockmoget redan i september och som sedan kan lagras ända till april. Sensommaräpple och vinteräpple på samma träd! Frukterna är runda och relativt stora med söt och god smak. Färgen är gröngul med vackert röd solsida. Skalet är blankt, tunt och starkt och bidrar till att frukten kan lagras länge.

Trädet är lätt att beskära och relativt svagväxande med överhängande grenar. Kartgallring kan behövas då trädet lätt sätter mycket kart. Denna holländska korsning ger goda och krispiga ätäpplen av mycket hög kvalitet. Bellida klarar klimatzon ett. Trädet klarar kallare zoner, men för att få goda och fint utvecklade äpplen bör inte sorten odlas i mer än zon ett.

 Bramley

 

Bramley är bjässen bland äpplena. En gammal engelsk sort som kan producera äpplen stora som handbollar. Vid vikttävlingar är det inte ovanligt med äpplen som väger 7-800 gram. Sorten är triploid och ger stora träd och frukter. Äpplena är ofta oregelbundna och klumpiga. Köttet är vitaminrikt och gulgrönt. Ett mycket bra hushållsäpple som kan lagras långt in på eftervintern. Mycket bra till mos och juice. Den höga syran i köttet gör den också till en mycket bra cidersort. Bramley brukar vara färdig att plocka i halva oktober.

Rekommendationen att äta ett äpple om dagen kan bli tuff att leva upp till med denna sort. Bramley klara klimatzon två.

Collina

Collina är ett riktigt sommaräpple förädlat i Holland. Äpplet är medelstort, runt och fint med gröngul bottenfärg och med röd kind. Smaken är söt och frisk med fin arom. Köttet är vitt och sprött, skalet tunt och fint. Bara goda omdömen om denna skönhet. De första äpplena kan man ibland plocka redan sista veckan i juli, men huvudskörden är i augusti och en bit in i september då är också smaken bäst. Collina tål inte att fraktas runt packad i lådor, kan då få tryckskador. En sort som skall plockas och ätas direkt!

Trädet är ganska kraftigt med lätt hängande grenar. Sorten är frisk och skorvresistent och passar bra till ekologisk odling. Behöver en annan sort i närheten för att bli pollinerad, t.ex. Discovery. Klarar klimatzon tre.

Cox Pomona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cox Orange

Cox Orange Pippin

 

Cox Orange är en gammal sort från början av 1800-talet. Den såg dagens ljus i England 1825. Äpplet är runt och vackert format och inte speciellt stort. Färgen är grön som senare övergår i gult. Täckfärgen är rödbrun. Man hittar i bland rost på skalet men det påverkar inte smaken. Det viktigaste är ju smaken och den är mycket speciell och delikat. Köttet är gyllengult. Cox Orange är ett mycket omtyckt juläpple. Hela hösten från första plockningen är det ett mycket efterfrågat äpple. Mycket bra sort för cidertillverkning.

Denna sort blir bäst vid odling i södra Sverige (zon 1 och 2) eftersom den är värmekrävande. En kall sommar blir många frukter små (baby cox). Eftersom trädet ofta bildar mycket kart, är det en bra ide att kartgallra för att få större och vackrare äpplen. Grenarna sitter ofta tätt i kronan så regelbunden beskärning är att rekommendera. Cox Orange passar bra att odla som spalje.

Cox Orange Queen

Cox Orange Queen

Det finns flera varianter på Cox Orange, bland annat Cox Orange Queen. Denna variant anses av många vara den godaste. Queen har en mycket rödare färg på skalet och äpplena blir ofta något större och saftigare. Alla andra egenskaper tycks vara identiska med Cox Orange Pippin. Finsmakarna hävdar att originalet är bäst men vi upplever samma efterfrågan på båda varianterna. Vilken variant du än väljer blir du inte besviken.

Transparente Blanche

 

Transparente Blanche, det klassiska sommaräpplet! Vi har väl alla med vällust satt tänderna i detta ljuvliga äpple. Sorten kommer ursprungligen från de baltiska staterna och har sedan vandrat till Frankrike och vidare till Skandinavien. Sorten mognar, beroende på sommarvädret, någon gång i sista halvan av augusti. Smaken är frisk och syrlig men ändå med en sötma. Färgen är gröngul i början av skördeperioden och går över i gulvitt mot slutet då köttet nästan blir genomskinligt. Efter ca tre veckor är det hela över. Under denna period har det hunnit bli både mos, kräm och pajer. Sorten är nämligen utmärkt att använda även i matlagningen och för must-tillverkning.

Trädet växer ganska kraftigt och har ett öppet växtsätt. Man behöver inte vänta länge på första äpplena efter planteringen, sorten är snabb på att ge frukt. På en liten tomt kan  trädet bli dominant, se då till att få ett träd ympat på svagväxande rot. Ett sådant träd bär frukt ännu snabbare och är mer hanterbart. Trots alla nya sorter är Transparente Blanche en fin sort väl värd att plantera