Trollhasseln i full blom!

På Blekingeplantan blommar just nu trollhasseln (Hamaelis intermedia)! Vi har både gula och röda sorter och också några riktigt stora exemplar som fyller luften på vår innegård med sin underbara doft! Besök oss och ta en titt på trollhasseln, du kommer inte att ånga dig!

Och varför inte plantera en hemma? Trollhasseln kan börja blomma på bar kvist redan innan jul och kan sedan fortsätta ända fram i april. Skulle det bli riktigt kallt under denna perioden drar blommorna bara ihop sig och tar en paus. Blir det milt igen rätar den ut blommorna igen. Det är något alldeles speciellt med trollhasselns spindelformade blommor som kommer mitt i vintern. Sällan längtar man väl efter blommor som just då?

Växtsättet är brett upprättväxande och plantorna kan bli riktigt stora och imponerande. Man kan hålla plantan tillbaka med beskärning. Det brukar ske naturligt när man tar några kvistar och sätter i vas. Blommorna på några små kvistar kan sprida väldoft i hela huset. Det finns ett antal olika sorter av denna skönhet: Diane med röda blommor, Arnolds Promise med gula, Orange Beauty med orangegula, Feuerzauber med orangeröda, Copper Beauty med gula kopparskiftande blommor. Vi upplever det som om de gula doftar bäst.

På hösten får trollhasselns bladverk enormt vackra höstfärger. Trollhasseln trivs i väldränerad jord i sol eller halvskugga i zon 1-3.