Väck lökarna och knölarna som sover!

Just nu har vi ett spännande sortiment med udda lökar och knölar. Innan vårvärmen har kommit och man blir sugen på fröer och sättpotatis kan det vara roligt att prova något nytt. Dessa sorter går bra att plantera i kruka och placera i ett varmt och ljust fönster. Man kan också plantera dem direkt i jorden men man sparar mycket att starta upp dem i en varm kruka. De flesta av dem kan man låta vissna ner framåt hösten och ta fram nästa år igen.

 

Femöring (Achimenes) Kallas också för ugglemor. De är stora som små ärtor och planteras ytligt i krukor (5-10 st. i varje kruka). Växer upp och blommar rikligt hela sommaren. Bildar under tiden många nya ärtor. Låt dem vissna ner på hösten och  starta om till våren igen. Vi har dem i  fyra färger.

 

 

 

 

 

 

 

 

Arisaema galeatum eller Kobrakalla som den heter, hittar man i Himalaya. Blir 100-150 cm hög och får på stjälken att antal stora blad på vägen upp till  blomman. Trivs vind-skyddat och halvskuggigt. Kan övervintras på väldränerad och skyddstäckt plats.

Säkrast är att övervintra ute.

                        

 

 

 

 

 

 

Begonia bertini eller Herrestadsbegonia som den också kallas bildar snabbt stora och imponerande plantor speciellt om de förodlas inomhus. Tack vare sitt växtsätt är de tacksamma i ampel. Så fort frostrisken är över trivs de utomhus i det svala vädret. De är mycket lättskötta och blommar tills det fryser. Knölarna vinterförvaras frostfritt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caladium, en spännande knölväxt som vilar under vintern. På senvintern eller tidig vår placeras knölarna i stora krukor med luftig porös jord. Knölarna svarar med att bilda stora vackra marmorerade blad i olika färger. Caladium vill inte torka ut och heller inte dränkas. Det finns en hel mängd olika sorter att välja på (vi har sju olika). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Colocasia esculenta eller Taro som den också heter odlas dels för sina stora rotknölars skull. På rätt  plats i stora krukor och lådor är den mycket dekorativ. Taro övervintrar inte utomhus.Dessa används på ungefär samma sätt som vi använder potatis. De kan bli lika stora som handbollar. Dels odlas de för sina enorma blad. Bladen är hjätformade med lätt hängande växtsätt. Taron kan bli upp till 2 meter hög och lika bred. Den tris i fuktig halvskuggig miljö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crinum Powelli, Kalljordskrinum eller Krinum, alla namnen används och man menar i regel samma sak. Man tänker på en flerårig pampig lökväxt med rosa stora trumpetformade blommor. Den finns  även  i vitt. Blomställningarna blir i regel över en meter höga och blommar under sommaren och fram till tidig höst. I Sydsverige kan de övervintra med luftig täckning. Man kan även vinterförvara den som en dahlia. Bildar med tiden stora samlingar med sidolökar. Ett härligt och exotiskt inslag i trädgården!

 

 

 

 

 

 

 

Galtonia candicans eller Kaphyacint är en pampig lökväxt med vita klockor under perioden juli till oktober. Knopparna skjuter upp ur smala eleganta blad. Totalt når en höjd på ca 1 meter och sprider en lätt fin doft när de slår ut. De tål inte vårt vinterklimat utan måste vinterförvaras frostfritt och i torr miljö. Starta gärna lökarna i kruka inomhus för att få igång blomningen tidigare.