Avalon.
Avalon är en starkväxande sort som ger ett av de godaste och sötaste plommon man kan smaka. Smaken och utseendet påminner om Victoria, men kvaliteten är mycket bättre. Frukterna är stora och rundovala med mörkgult saftigt kött. Skördarna är ganska små de första åren men ökar snabbt ju äldre trädet blir. Avalon är självfertil men ger bättre skördar med en annan plommonsort i närheten t. ex. Czaar, Opal och Victoria. Plommonen är plockmogna i första halvan av september.
Avalon påminner om Victoriaplommon men smaken är långt mycket bättre. Härdig i klimatzon tre.
Czar.
Czar, ett litet nätt träd med upprättväxande växtsätt som bär stora mängder med blå ovala plommon med kraftig vit dagg. Eftersom sorten är så rikbärande mår trädet bra av att kartgallras. Czar mognar tidigt, i södra Sverige redan i början av augusti. Fruktköttet är gulvitt och sött och släpper kärnan. Czar är en gammal beprövad engelsk sort som hängt med länge. Trädet säljs ofta till mindre trädgårdar. Sorten är självfertil och är härdig ända upp i klimatzon fyra, kanske fem.
Excalibur
Excalibur, en nyare engelsk sort som är mogen i sista halvan av augusti/början av september. Trädet växer kraftigt och ger skördar med rödvioletta , mycket välsmakande plommon. Detta är ytterligare en sort som vid flera smaktester slagit ut Victoria. Köttet är gulvitt och släpper kärnan. Tack vare sin kraftiga växt kräver sorten gott om plats. Välj träd ympade på svagväxande grundstam! Excalibur är inte självfertil utan behöver hjälp med pollen från t. ex. Opal eller Victoria. Troligtvis en kommande sort i svensk fruktodling. Härdig i klimatzon tre.
Haganta
Haganta, ett mörkblått storfruktigt sviskon framtaget i Tyskland och som ursprungligen stammar från det Kanadensiska plommonet Valor. Haganta är delvis självfertilt men ger större skördar om det finns andra tidigblommande plommonsorter i närheten. Trädet är friskt och ger stora söta välsmakande plommon med gult kött som mognar i början av september. Plommonen är läckra att äta direkt från trädet men kan också med fördel användas till goda marmelader och sylter. De kan även lagras några veckor i kyl utan att ta skada. Just sviskontyperna har återigen blivit mycket populära i takt med att det blivit mer populärt att använda egenodlat i matlagningen. Haganta är härdigt i klimatzon tre (fyra).
Hanita
Hanita, ytterligare ett storfruktigt sviskon. Sorten har mörkblått skal och dagg. Frukterna är stora med gulgrönt fast och delikat, sött kött. Kärnan släpper köttet bra. Trädet är kraftigväxande och ger stora jämna skördar som mognar i början av september. Beskärning gynnar fruktsättningen. De stora skördarna gör efterhand att trädet minskar i tillväxthastighet. Hanita är självfertilt och klarar sena nattfroster bra. Mycket användbar sort både till matlagning och färskkonsumtion. Bra härdighet, klarar klimatzon fem!
Herman
Herman är vårt tidigast mognande plommon. Varma somrar kan man hitta mogna plommon redan i halva juli. Som senast brukar de mogna i månadsskiftet juli-augusti. Det brukar vara sommarstugeägarnas favoritsort, de hinner ju njuta av mogna plommon under semestern innan det är dags att dra hemåt igen. Frukterna är runda och klart blå med tunn dagg. Köttet är gröngult med frisk smak och släpper kärnan bra. Plocka inte för tidigt, smaken blir betydligt sötare om de får mogna ordentligt. Herman mognar inte alla på en gång utan kan plockas under en längre tid. Sorten är självfertil men som hos alla andra sorter blir skörden större med en lämplig kompis. Trädet blir stort med utbredd krona och skördarna blir större för varje år. Herman är härdigt i klimatzon tre.
Italienska Sviskon
Italienska sviskon, en fantastisk sort som stammar från Italien. Trädet är oftast lågt och brett, således lättplockat. Frukterna är ganska stora och ovala och typiskt spetsiga i båda ändar. Frukten är rödbrun, som fullmogen purpurröd. Köttet är speciellt, gul-grönt brunaktigt med speciella röda ådror. Biter man i det är det mycket fast och man upplever en söt och kryddig smak. Ett moget sviskon är mycket gott att äta och är oöverträffat till matlagning och torkning. Det behåller formen bra efter torkning. Denna trevliga sort mognar i slutet av september och är självfertil. Härdig i klimatzon tre.
Ive
Ive, en gammal svensk sort av Reine Claude-typ. Ive får stora röd -violetta plommon med söt smak som mognar i slutet av augusti. Frukten är svagt oval och växer på stora träd med lätt hängande grenar. Ive är en svensk kulturarvssort av desserttyp som är goda att äta till halva september. Sorten är inte självfertil utan behöver en kompis för att ge ordentliga skördar. Ive är härdig till klimatzon två.
Jubileum
Jubileum, en svensk plommonsort framtagen på Balsgård på 80-talet. Sorten påminner om Victoria men jubileum får större och mer välsmakande plommon. Den är också skördefärdig tidigare, mognar i första halvan av september. Jubileum ger heller inte så vansinnigt stora skördar – man slipper kartgallra. Frukterna är ovala och purpurfärgade med ett gult, fast och sötsyrligt fruktkött. Trädet växer till en början kraftigt upprätt, men när frukten börjar komma ändrar det växtsätt till mera utbrett. Var noga med uppbyggnadsbeskärning av kronan för att ”komma rätt”. Jubileum är Grönt kulturarvssort som är självfertil och klarar klimatzon tre.
Kirke
Kirke, en engelsk plommonsort med relativt svagväxande och små träd med vackra och runda kronor. Träden blir tidigt bördiga och ökar i skörd ju äldre de blir. Plommonen är svartblå med gröngult saftigt sött kött. De mognar i halva september och kan skördas en bit in i oktober. Träden är friska och får sällan sjukdomar, de trivs bäst i soliga och varma lägen. Kirke är inte en självfertil sort utan kräver andra plommonsorter i närheten för att bära frukt. En bra sort för den lilla trädgården och som klarar klimatzon två som högst.
Opal
Opal, en lättodlad och mycket populär sort som bildar ett ganska kraftigt träd och som blir tidigt bördigt. Vissa år får trädet så mycket kart att det kan vara ide att kartgallra för att plommonen som är kvar skall bli ordentligt stora. Trädet är friskt och ställer inga större krav på växtplats. Frukten är rödviolett med dagg. Fruktköttet är gult med inslag av rött och är sött och saftigt. Smaken är verkligen delikat! Opal börjar mogna i mitten av augusti och är självfertil. Sorten är härdig till klimatzon fyra. En sort vi gärna rekommenderar!
Reine Cl. D Óullins
Reine Claude är en sort som bildar stora kraftiga träd och som ofta tar tid på sig att börja blomma och ge frukt. det är därför viktigt att välja träd som är förädlade på svagväxande rot. Denna sort passar också bra som dvärgträd. Dessa blir snabbare fertila och blir inte så stora. Reine Claude får rundovala plommon med tunn hud. Färgen är gröngul med gröna punkter och eleganta röda skiftningar. Fruktköttet är gröngult, sött och saftigt med en ypperlig arom. Mognaden kommer i slutet av augusti och pågår till halva september. Eftersom skördarna med tiden blir stora lönar det sig att kartgallra för att frukten skall bli större och sötare. Sorten är självfertil och är härdig till klimatzon 3. Det finns många sorter av Reine Claude-typ. De är alla välsmakande och värdefulla, speciellt den gröna som ser lite tråkig ut men som har en smak utöver det vanliga.
Victoria
Victoria, troligtvis vår mest odlade plommonsort och som kommer från England. En härdig, bördig och självfertil sort. För att plommonen skall bli av värde bär man beskära och gallra ett Victoriaträd. Trädet får annars ett ”knutigt” utseende och frukten hamnar då lätt i skugga och får en vattnig smak. Trädet är ganska svagväxande så beskärning och gallring brukar vara enkelt att lösa. Färgen på Victoria är gulröd med violett vaxöverdrag. Köttet är gult, saftigt och välsmakande. Frukten mognar i slutet av september och blir finast om trädet står i ett varmt och soligt läge. Klarar klimatzon tre.
.
Valor
Valor, en ny plommonsort från Canada som är väl värd att plantera. Ett kraftigt och stabilt plommonträd som blommar sent och ger frukter som är mogna i september. Ungefär samtidigt som Victoria. Frukterna är blåvioletta, stora och söta med gröngult läckert kött. Kärnan släpper helt från köttet. Man behöver således inte trumla runt kärnan i munnen för att komma åt det goda köttet. Den goda sötman med en lätt syrlighet beror på den höga sockerhalten i köttet.
Plommon är nyttiga frukter med massor av fiber och antioxidanter. Valor ligger bäst till bland alla sorter med höga halter antioxidanter. Valor är delvis självfertil men ger bättre skörd om t.ex. ett Victoria eller Opalträd finns i närheten. Härdigt i klimatzon tre
.
Satsa på denna nya välsmakande sort, du blir inte besviken!