Vidjehortensia

Vidjehortensia (Hydrangea arborescens Ruby Annabelle). En av de mest uppskattade och lovordade buskarna. Vidjehortensian finns i vitt, rosa och rött. Den flitigast använda är den vita Annabelle. Buskarna har till en början ett löst växtsätt men blir snabbt mer stabilare. Blommorna är många och stora, upp till 30 cm i diameter.  Färgen är till en början limeaktiga, speciellt i skuggiga lägen. De blir senare krämvita. Höjden varierar mellan 1 till 1,5 meter beroende på jordmån och läge. Blommorna är även vackra till snitt.

Vidjehortensiorna trivs bäst i soligt läge men fungerar bra i halvskugga. Jordmånen skall vara mullrik och väldränerad. De blir vackra som solitärer och i grupp, även som imponerande häckar. Eftersom blomningstiden är så lång (juli-september) är de tacksamma att samplantera med perenna växter, buskar och små träd.

Förutom Annabelle finns vidjehortensian som en variant som kallas för Strong Annabelle. Den får ett stadigare växtsätt med starkare stjälkar som bär upp de tunga blommorn bättre. En omtyckt variant är den rosa Pink Annadelle (Innvincibelle) och den mörkare röda Ruby Annabelle. Alla de här beskrivna sorterna har ett likartat växtsätt och har samma klimatkrav (Zon-4)