Vinterbär

Rödknoppig Skimmia (Skimmia japonica Rubella). Äntligen finns de att köpa. Skimmian är en efterlängtad buske till sensommarplanteringarna. De flesta Skimmiorna får ersätta sommarblommorna i utekrukorna, antingen ensamma eller tillsammans med andra härliga sensommarväxter. Andra hamnar i vintergröna eller mixade rabatter. Där är de mycket användbara, se bara till att jorden är ordentligt torvblandad och att de hamnar i halvskugga.

Många tror felaktigt att Skimmians röda knoppar är blommor. De röda knopparna bildas på sensommaren och är i stort sett fullbildade i början av september. Ju svalare det blir på hösten desto vackrare och mer intensivt färgade  blir knopparna. Knopparna sitter kvar hela vintern och slår ut med gräddvita blommor i april-maj. Blommorna är ytterst väldoftande och en sval vår kan de blomma och dofta en hel månad.

Skimmia Rubella är en hanplanta och blommorna resulterar inte i bär. Det finns även feminina sorter, t.ex  Skimmia Emanuella och Rubinetta. Planteras någon av dessa tillsammans med Rubella får man klasar med röda bär som resultat.

Det finns även sorter med vita knoppar t.ex Finchy och Fragrant Cloud.

Inte konstigt att denna fantastiska buske är så uppskattad!

Skimmia Japonica Finchy
Skimmia japonica Emanuella