Vinterblommare

 

En av de vackraste och mest värdefulla buskarna vi har i sortimentet har blommat sedan i slutet av november. Det är Hybridkejsarolvonet (Viburum x bodnantense Charles Lamont).

Den blommar med rosa-vita rörformade blommor i klasar under milda höstar. Normalt blommar den under perioden februari-april.

Det fina med detta olvon är att den klarar långa perioder med låga vintertemperaturer.  Den stannar då upp och inväntar nästa period med milt väder. Då slår den ut med nya blommor och fortsätter med det så länge det är milt. Förutom att de blommar mitt i vintern doftar blommorna helt fantastiskt gott.

Tänk att kunna gå en sväng i trädgården en ruskig novemberdag och helt plötsligt känna en förförisk doft som påminner om en blandning av syren och honung. Det räcker med att plocka in ett par små kvistar och sätta i en äggkopp för att rummet skall fyllas av den fantastiska doften.

Busken blir ca 2,5 meter hög och trivs i soliga lägen och uppskattar genomsläpplig jord. Den växer upprätt och blir inte så bred. Med andra ord lätt att placera i en redan befintlig plantering.

Bladverket slår ut med mörkgröna blad och mörkröda bladskaft när den slutat att blomma. Charles Lamont klarar klimatzon 3, det vill säga i stort sett hela Blekinge.

En buske man kan kategorisera som utsökt!