Vinterdendrobium

Vinter-dendrobium ( Dendrobium nobile), kallas också för Orkidé av Phalaenopsis -typ. Detta namn har den fått för att blommorna liknar Phalaenopsis (brudorkide-blommorna). Där slutar likheterna. Brudorkideerna blommar ju nästan året runt med minimal skötsel.

Vill man ha lite större utmaningar kan Dendrobium nobile vara rolig att prova. Bara namnet gör att man blir sugen. Denna orkidé är en av de mest blomrika. Plantan liknar en flerstammig stadig bambu som kan bli uppemot en meter hög och saknar luftrötter. Den tappar också bladen på hösten. Vintertid vill den stå svalt, med torra rötter och så ljust som möjligt. Den uppskattar också högre temperaturer på dagarna och lägre på nätterna. Sommartid sköter man den därför enklast genom att plantera den utomhus. Plocka in den när nattemperaturen kryper under 10 grader. Vintertid trivs den bra i ett uppvärmt uterum. Generellt trivs plantan med hög luftfuktighet året runt.

I vilt tillstånd lever Dendrobiumen på trädgrenar och klippor och får där vatten genom korta intensiva regnskurar och däremellan har den torra förhållanden. För att efterlikna detta måste plantan torka ut mellan vattningarna.

Blommorna är många och kommer oftast på vårvintern och doftar mycket gott. De  klär i stort sett in hela plantan och är värda att vänta på. Stämmer förutsättningarna kan den även blomma flera gånger om året och under helt andra perioder på året.