Vinterförvara dina köldkänsliga växter.

Det börjar bli dags att ta hand om växterna som måste flytta inomhus för att klara vintern. Så länge hösten är mild mår de flesta bäst utomhus.

Bananplanta

Bananplantan måste nu komma in i värmen så fort som möjligt, den älskar nämligen värme och ljus. Börja med att slita bort alla skadade och tilltufsade blad tills du kommer in till själva stammen som är mycket vacker. Spara bara fina friska skott! Placera plantan ljust och i rumstemperatur. Vattna försiktigt, bananplantan brukar inte vilja ha mycket vatten när den precis har kommit in. Redan efter kort tid inomhus kommer den att börja växa och ge en exotisk och lummig känsla.

Oivträd

Olivträden mår bra av att stå kvar ute så länge som möjligt. De klarar utan problem några frostknäppar på 3-4 minusgrader. Eftersom det ofta sitter ohyra kvar på träden sedan sommaren, blir minusgraderna dödsstöten för ohyran och man kan sedan flytta in ett friskt träd. De låga temperaturerna på hösten stimulerar också olivträden till att bilda blomknoppar som sedan slår ut tidig vår. Egna oliver kan således bli verklighet. När olivträden åker in för vinterförvaring mår de bäst av att hamna i ett svalt och ljust utrymme. Är det för mörkt kan en övervintringslampa hjälpa. Ett alternativ är att trädet får fungera som en vanlig krukväxt och låta det hamna framför, eller i ett söder-/väster-fönster. Det kommer då att växa och skjuta nya skott som kommer att bli långa och veka. Var beredd på att klippa tillbaka de ny-utväxta skotten några gånger under vintern.

Olivträd med mognande frukter.

Citusträd

Till citrusträden räknas citron, apelsin, mandarin, clementin, calamondin, kumquat och lime. Även dessa träd klarar någon minusgrad och håller sig därför friskare ju längre de får stå kvar utomhus. På samma sätt som hos olivträdet påverkas blomknopps-bildningen positivt av låga temperaturer även hos dessa träd. Sätter man in ett citronträd i slutet av oktober och låter det hamna på ca. 15 grader, kan man ha tur att få det i blom lagom till jul och nyår! Doften från citronblommorna slår till och med hyacintdoften. En ljus och sval placering med eventuell hjälp av en övervintringslampa ger det bästa resultatet. Till skillnad mot oliver brukar citrusträden ofta blomma under hela vintern. Det kan betyda att man har möjlighet att få sätta ut ett citronträd fullt med småcitroner till våren.

Citronträd med färdig frukt samtidigt som det blommar.

Kamelia

Kamelian finns i många färger och har fantastiskt vackra blommor. Blomknopparna bildas bäst utomhus under sensommaren och hösten. Nu i slutet av oktober är de riktigt stora och fina, beredda på att slå ut. Kamelian blommar nämligen naturligt under perioden november-april. Även kamelian trivs med att få någon minusgrad då och då. När den tas in måste den hamna svalt. Placerar man den varmt släpper den ifrån sig alla blomknopparna och många av bladen. 10-15 grader i ett uterum eller motsvarande brukar vara idealiskt. I denna temperatur slår blommorna sakta ut och sitter kvar länge i full blom.

Kamelia i blom. Även knopparna är vackra, lika stora som krusbär!

Fikonträd

Fikonträdet är det av de hittills nämnda som klarar de svenska vintrarna bäst. I södra Sverige kan de växa planterade utomhus i skyddade lägen utan större problem. Visserligen kan de få frostskador i topparna under kalla vintrar men de fryser i regel aldrig ihjäl, utan kommer alltid tillbaka. Fikonträd planterade i kruka blir genast lite besvärligare. Som alla andra växter planterade i kruka utsätts rotsystemet för frost-angrepp under vinterns kallaste perioder. Enklaste sättet att skydda fikonträdet är att ta ur rotklumpen ur krukan och gräv ner i porös jord på skyddad plats. Vill man även skydda grenverket kan trädet planteras liggande och man kan sedan på ett enkelt sätt skydda grenarna genom att täcka med ek- eller boklöv. För att löven inte skall blåsa bort- lägg på ett nät. När våren sedan kommer gräver man upp och planterar om i ny frisk jord. Kanske även byter till större kruka. Med denna behandling blir trädet utsatt för låga temperaturer som är så viktigt för blomning och bildandet av fikon. Vill man inte gräva ner kan en jordkällare, ett förråd eller ett kallgarage fungera som förvaringsplats över vintern. Helst skall temperaturen inte gå under 5 minusgrader. Eftersom fikonträdet tappar bladen på vintern behöver det inget ljus. Enkel förvaring!

Fikonträd med fullbildat fikon.

Palmer

De vanligaste palmerna för utomhusbruk i Sverige – väderkvarns-palmen och dvärg-palmen är ofta tåligare än än man tror och de kan därför stå kvar ute länge på höstarna. Framför allt dvärg-palmen klara utan problem minusgrader. Tänk bara på att skydda rotsystemet för frost. Båda typerna finns planterade på flera ställen i Sydsverige och övervintrar. Förutom att skydda rotsystemet mot frost kan man hjälpa framför allt stora väderkvarns-palmer som är planterade utomhus genom att knyta säckväv runt stammen. Att försiktigt samla bladen till ett knippe och knyta ihop med säckväv för att skydda mot blåst och avdunstning är ett annat bra knep. Vill man vara på den säkra sidan tar man in dem inomhus för vinterförvaring. Palmer är mycket lätta att använda som rumsväxter på vintern. De växer förhållandevis sakta och klarar omställningen till ett varmare klimat bra. Även ljusa förrådsutrymmen med lägre temperaturer fungerar bra.

Cycaspalm inbäddad i snö.

Belysning

Vi säljer Venso EcoSolutions  växtlampor. Dessa Led lampor finns i två storlekar: 6 och 18 w. Storleken på lampan avgörs av hur många och hur stora växter du vill belysa. Lamporna finns med tre olika våglängder på ljuset för att passa till olika behov. Övervintringslampan har ett blå-vitt ljus för att stämma till förvaring i svala rum där tillväxten inte är så stor. Odlingslampan används till tidig fröodling och sticklings-förökning och har ett rödare och varmare sken. Standardlampan används till växter i bostadsmiljö där de ersätter och förbättrar dagsljuset under framför allt den mörka årstiden. Eftersom Venso säljer belysning även till yrkesodlare och har erfarenhet av praktisk användning av växtbelysning, känns det tryggt att rekommendera dessa lampor som dessutom har en brinntid på 50000 timmar. De är också lätta att montera eftersom de har en E 27 sockel.