Vintergrönt.

 

 

 

Vinterbär (Skimmia japonica)

Det är nu vi kan bekänna färg! När de flesta träd och buskar nu har tappat bladen upptäcker man hur naken och tom trädgården har blivit. Man inser hur värdefulla de vintergröna växterna är för att skapa trivsel, speciellt under vintern.

I anslutning till entren och altanen vinner man mycket trivsel med låga eller halvstora vintergröna bladväxter kombinerat med barrväxter i grupper. Plantera inte för många olika sorter, då blir det rörigt. Det är bättre att plantera flera av samma sort i grupper av de sorter man verkligen tycker om. Dessutom skall de vintergröna passa med de som nu är utan blad.

På lite avstånd kan man skapa variation med högre sorter eller med halvstora träd. Kraftigväxande lagerhägg, rynkolvon, vintergröna liguster och aucuba är sorter som blir större och då också ger bra skydd för småfåglarna.

Det är inte så svårt som det låter, på Blekingeplantan finns alltid en trädgårdsmästare till hands som gärna hjälper till med växtvalet.

Vinterbäret växer runt och kompakt med rödbruna blomknoppar som slår ut och blommar med väldoftande blommor till våren. även jättefin i kruka.

Vinterrosling bredväxande som sommartid är grönbldiga. Växlar över till rödbladiga när temperaturen faller på hösten. Går tillbaka till grönt när värmen kommer tillbaka till våren. Finns i många sorter. Spännande med färgväxlingarna!

Rynkolvon, storvuxen sort med mörkgröna, sträva och rynkiga blad. Vackra vita blommor på våren och blå bär på hösten. Mycket fin!

Gulbrokig aucuba reslig och kompakt buske med spännande brokiga blad. Oansenliga vita blommor och följs av röda bär på hösten.

Lagerhägg finns med massor av sorter. Finns en till varje behov och önskemål, även med stam. Vackra mörkgröna blanka blad.

Vintergrön liguster vanlig som häck, även fin i buskage och som mindre träd. Finns även som gulbladig. Snabbväxande, vackert växtsätt!

 

                                                     Vintergrön liguster

 

 

Gulbrokig aucuba

                                                                                                                             Rynkolvon

Lagerhägg på stam

                                                                                                                                                                                           Vinterrosling